luni, 3 septembrie 2012

Asigurarile de la 1 septembrie 2012

Preţul poliţei este de cel mult 20 de euro pe an.

În cazul unor dezastre naturale, despăgubirea maximă pe care o pot primi proprietarii variază între 10.000 şi 20.000 de euro, în funcţie de materialul din care este construită casa. 

„Legea prevede o corecţie neplăcută pentru cei care nu se asigură obligatoriu, respectiv o amendă de minim 100 de lei şi maxim 500 de lei. Cetăţenii trebuie să observe faptul că prima de asigurare obligatorie a locuinţei, adică echivalentul în lei a 20 de euro pe an, este mai mică decât o eventuală amendă”, a punctat Marius Bulugea, preşedintele PAID, care a adăugat că la începutul anului 2011 va furniza unităţilor administrative de sector o listă cuprinzând imobilele neasigurate din sistem.

În cazul în care proprietarul unei locuinţe deţine deja o poliţă de asigurare facultativă, acesta este nevoit să încheie una obligatorie după expirarea valabilităţii celei dintâi. „PAID nu alege. Obligativitatea există şi rezidă în textul legii. La prima aniversare a poliţei facultative trebuie să intre poliţa obligatorie”, a explicat Bulugea.

Poliţa costă între 10-20 euro

În cazul unor dezastre naturale, despăgubirea maximă pe care o pot primi proprietarii variază între 10.000 şi 20.000 de euro, în funcţie de materialul din care este construită casa. Astfel, suma cea mai mare va reveni celor care deţin locuinţe tip A, adică cele care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic sau chimic. În acest caz, preţul poliţei de asigurare obligatorie este de 20 de euro pe an. Posesorii de case tip B, respectiv făcute cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic vor fi despăgubiţi cu cel mult 10.000 euro. Pentru o astfel de locuinţă, poliţa anuală costă 10 euro.

După cum susţin autorităţile, asigurarea obligatorie a locuinţei se poate face la 13 firme de asigurare şi intermediarii agreaţi, pe baza cărţii de identitate a proprietarului. Pe lista asigurătorilor autorizaţi să încheie asigurări obligatorii se numără ABC Asigurări, Astra Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Uniqua Asigurări şi Platinum Asigurări.

UPDATE: Proprietarii care au cumpărat deja o asigurare facultativă ce acoperă daunele produse de inundaţii, cutremure şi alunecări de teren nu vor mai trebui să încheie şi una obligatorie, preşedintele promulgând recent legea care elimină necesitatea încheierii unei astfel de asigurări.

La articolul 3, care reglementează tipul de imobile pentru care se încheie asigurare, a fost introdus un alineat nou, potrivit căruia nu intră sub incidenţa legii „persoanele fizice şi juridice care şi-au încheiat o asigurare facultativă a locuinţelor care să acopere toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie”.

De asemenea, textul alineatului care prevedea că „suma asigurată obligatoriu, precum şi prima obligatorie aferentă pot fi modificate prin hotărâre a Guvernului, în primii 5 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, iar după această perioada, prin ordin al preşedintelui CSA” a fost schimbat astfel încât suma şi prima de asigurare pot fi modificate prin ordin al preşedintelui CSA.

Prevederea conform căreia modificarea valorii sumelor aferente asigurării se poate face anual este eliminată, rămânând numai aceea conform căreia „criteriile care pot sta la baza modificării se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei legi si trebuie să vizeze cel puţin suprafaţa locuinţei, costurile de înlocuire şi rata inflaţiei”.

Articolul 6 al Legii 260/2008, care prevedea că „riscurile care se asigură obligatoriu prin PAD sunt daunele produse construcţiilor cu destinaţia de locuinţă de oricare dintre formele de manifestare a dezastrului, ca efect direct sau indirect al producerii dezastrului natural”, a fost modificat, astfel încât prevede că „prin PAD sunt acoperite daunele produse construcţiilor cu destinaţia de locuinţă”.


Ce reguli se schimba de la 1 septembrie

Asigurarile facultative pentru case nu le mai pot inlocui pe cele obligatorii, executarile silite se pot bloca, iar la mobil vom vorbi mai ieftin.

Ziua de 1 septembrie 2012 este prevazuta ca data de intrare in vigoare a mai multor acte normative care aduc unele schimbari in regulile dupa care se organizeaza mediul de afaceri si nu numai.

In primul rand, romanii vor fi obligati, de la 1 septembrie, sa-si asigure locuinta impotriva riscurilor de catastrofa naturala prin polite obligatorii PAID. Doar pentru riscuri si sume suplimentare celor vizate de Legea 260/2008 proprietarii pot sa incheie o polita facultativa. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a comunicat ca toate societatile de asigurare autorizate sa subscrie riscuri de catastrofa naturala vor putea incheia asigurari facultative doar pentru sume asigurate ce exced celor acoperite prin polita obligatorie, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro.

Ce se intampla daca ai incheiat deja o polita facultativa impotriva riscului de inundatii, cutremur si alunecari de teren? Acestea se vor derula fara nicio modificare pana la expirarea lor, dar, ulterior, proprietarii vor trebui sa-si asigure locuinta, in primul rand, pentru riscurile si sumele asigurate prevazute in Legea 260/2008, adica printr-o polita obligatorie.

Telefonie: tarifele scad cu 24%

Tarifele maxime de interconectare percepute de operatorii retelelor mobile de telefonie vor scadea de la 1 septembrie, pana la nivelul de 3,07 eurocenti/minut, a anuntat recent Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Ca urmare a reglementarilor ANCOM, incepand de sambata, tarifele maxime de interconectare percepute de operatorii retelelor mobile de telefonie vor scadea cu 24%. 'Aceasta este a doua etapa de reducere a plafoanelor maxime pentru tarifele de interconectare la telefonia mobila in acest an, dupa cea din martie, cand tarifele au fost reduse cu valori cuprinse intre 19% si 30%', se arata intr-uncomunicat al institutiei.

Operatorii carora li se aplica aceasta reglementare sunt Cosmote, Orange, Romtelecom, RCS&RDS, Telemobil si Vodafone. Prima etapa de reducere a tarifelor de interconectare a avut loc la 1 martie, la 4,05 eurocenti/minut.

Cu o simpla scrisoare scapi de executare

Tot de la 1 septembrie, printr-un nou articol introdus in Codul fiscal (art. 1.481) se introduce o procedura prin care se poate suspenda executarea silita a obligatiilor fiscale contestate.

'Valabilitatea scrisorii de garantie bancara trebuie sa fie de minimum 6 luni de la data emiterii', se precizeaza in OG 16/2012, aparuta recent in 'Monitorul Oficial'. Reglementarea este valabila doar in cazul obligatiilor stabilite printr-un act administrativ contestat. Daca executarea a inceput, ea se suspenda prin aceasta scrisoare, iar daca n-a fost declansata, nu va incepe.

Daca in perioada de valabilitate a scrisorii se respinge contestatia, integral sau partial, garantia se executa in ultima zi de valabilitate a scrisorii, dar numai daca acel contribuabil nu depune o alta scrisoare de garantie bancara, daca nu s-au platit obligatiile contestate si daca instanta nu a decis pe alte prevederi suspendarea.

1.250 de firme care au denumirea de 'societate comerciala' trebuie redenumite folosind formula 'societate'.

Firmele trebuie redenumite

Intrarea in vigoare a Codului de Procedura Civila aduce o alta modificare importanta in ceea ce priveste denumirea societatilor comerciale. incepand cu 1 septembrie, aproximativ 1.250 de firme care au in denumire sintagma 'societate comerciala' trebuie sa-si modifice titulatura si actul constitutiv. Companiile au la dispozitie doi ani pentru a implementa noile prevederi. Noua legislatie spune ca firmele trebuie denumite cu termenul 'societate'. inregistrarea in Registrul Comertului a mentiunii privind modificarea actului constitutiv este scutita de taxa de inregistrare.