Construcţia unei case este mai ieftină cu 25% pe criză
Case lemn la rosu-130 euro/mp(materiale+manopera) pretul include: 1.confectionare si montare pereti portanti. 2.acoperis+asteriala+folie 3.tratament lemn 4.sistem termoizolatie exterior-polistiren 5 cm 5. fundatia : 20-25% din pret. terase : 30% din pret. per oferta lunii !!! case lemn la gata- 335euro/mp pentru constructiile realizate .
„Dacă până anul trecut, 30% din constructori prestau servicii prin contracte şi plăteau impozite pentru lucrările încasate, acum cred că procentul a scăzut undeva la 10%. Practic, ieftinirea construcţiilor s-a produs în urma dispariţiei contractelor legale“
Cei care îşi ridică vile găsesc echipe de muncitori şi materiale mai ieftine faţă de anul trecut. Principalul avantaj constă în faptul că mulţi dintre constructorii bine pregătiţi s-au întors din străinătate, unde nu mai au de lucru.
Ieşenii care se apucă de construit o casă în regie proprie ies mai câştigaţi cu 25% la preţ, faţă de anul trecut, fiindcă forţa de muncă şi materialele sunt mai ieftine.
„Este destul greu să construieşti în regie proprie, mai ales dacă ai ghinionul să dai peste echipe de muncitori neserioşi, care te întârzie. Totuşi, merită să faci acest efort fiindcă faci economii. Am avut noroc şi am găsit o echipă de muncitori care lucrase în Germania, care a făcut treabă bună“, spune Cristian Cernescu, agent de asigurări.
50.000 de euro pentru o casă de 300 de metri
Tânărul de 30 de ani a ridicat o casă de aproape 320 de metri pătraţi în zona Valea Adâncă, iar cheltuielile pentru construcţie, fără finisaje, s-au ridicat la aproape 50.000 de euro.
Din această sumă, 10.000 de euro s-au dus pe ferestre, iar 2.500 de euro pentru proiectul arhitectului şi scoaterea terenului din circuitul agricol. Pentru echipa de muncitori, ieşeanul a plătit cam 8.500 de euro, iar materialele de construcţie au costat aproximativ 30.000 de euro. „Este o casă cu structură de beton, ridicată cu cărămidă, pentru că este mai rezistentă. Am reuşit să mă încadrez în acest preţ pentru că m-am târguit foarte bine la materialele de construcţie. Astfel, deşi la raft era un cost, eu am ruşit să obţin un preţ mai bun fiindcă am cumpărat cantităţi mari de cărămidă, fier şi beton“, adaugă ieşeanul. Firmele spun că ieftinirea construcţiei s-a făcut din reducerea salariilor muncitorilor şi a unor materiale.
Constructorii: „Ieftinirea este artificială“
Firmele care ridică vile spun că preţurile au rămas la nivelul de anul trecut din cauza dezvoltatorilor, care nu sunt dispuşi să facă reduceri.
„Este o ieftinire artificială, bazată pe reducerea lefurilor constructorilor, care ar fi undeva la 10% pe piaţă. Dacă dezvoltatorii şi-ar reduce adaosul de la 100% la 50%, atunci imobilele ar avea într-adevăr preţuri accesibile pentru ieşeni“, afirmă Mihai Chiteală, administratorul unei firme de construcţii. . Radu Botez, proprietarul unei companii de construcţii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Thanks !