duminică, 27 mai 2012

Preţul terenurilor

Preţurile terenurilor au scăzut cu 57%, iar 

costul construcţiei cu 30% de la debutul 

recesiunii 


Îţi poţi face acum o casă la un preţ de 350-400 de euro/mp, inclusiv finisajele
Pentru a ridica o casă de 100 mp cu teren trebuie să aveţi cel puţin 58.000 de euro


În condiţiile în care vrei să achiziţionezi o casă, de cele mai multe ori găseşti oferte cu locuinţe vechi, iar acestea sunt cotate la preţuri destul de mari. Dar dacă vrei totuşi să ai o casă nouă, poţi să îţi construieşti una, mai ales că preţurile terenurilor s-au redus acum chiar şi cu 70% faţă de 2008 şi costul de construcţie s-a ajustat şi el cu 30%, iar în acelaşi timp ai avantajul că îţi alegi terenul şi finisajele dorite.

Preţurile terenurilor au scăzut cu 57% în ultimii doi ani 

Cea mai recentă analiză efectuată de portalul imopedia pe terenurile din jurul Capitalei arată o scădere de la 48 până la 72% a preţurilor terenurilor în 2011 faţă de 2008. "Scăderea medie este undeva în jurul a 57%", a declarat Răzvan Muntean, director general imopedia.ro. Deoarece preţurile terenurilor din zonele centrale şi semicentrale ale Bucureştiului nu sunt accesibile clasei medii, oamenii s-au orientat către suburbiile Capitalei - în punctele de ieşire din Nord, Est, Sud şi Vest. Totodată, zonele respective au fost luate în vizor şi de diverşi dezvoltatori imobiliari care au construit noi cartiere rezidenţiale dezvoltând noi puncte de interes. Astfel de exemple sunt Greenfield  (pădurea Băneasa, în Nord), Cosmopolis (în comuna Ştefăneşti - la Nord-Est de centura Capitalei), Green City (1 Decembrie - Sud) sau Residenz (Chitila - Vest).
La începutul anului curent, studiile arătau că scăderile agresive din ultimii doi ani ajunseseră chiar şi la până la 70%, iar în 2010 valoarea acestor proprietăţi s-a modificat cu un procent de până la 30%. Specialiştii anunţau în acel moment că în 2011 ajustările preţurilor vor fi de maximum 20%.
În ultimii doi ani cele mai mari scăderi de preţuri au fost la Iaşi (- 68,7%), iar cele mai mici scăderi de preţuri s-au înregistrat la Miercurea Ciuc (-26,2%), potrivit unei analize realizate de Darian. Acum după doi ani de scăderi agresive, specialiştii din imobiliare estimează că piaţa se va mai calma, iar ajustările drastice nu se vor mai repeta, dar preţurile terenurilor ar mai putea scădea cu un procent de maximum 20%.
În ceea ce priveşte preţurile terenurilor, potrivit statisticilor imobiliare.ro media preţului în judeţul Ilfov a fost în luna aprilie de 91 euro/mp, iar în Bucureşti de 675 euro/mp. Conform datelor remise de TopEstate.ro, de la începutul anului şi până în prezent, preţurile terenurilor din Bucureşti, zone semicentrale şi centrale au stagnat. Aşadar, pe portal s-a înregistrat un preţ minim de 254 de euro/mp, iar un preţ maxim de 469 de euro/mp. Potrivit reprezentanţilor TopEstate, preţurile de mai sus sunt destul de piperate, raportate la interesul actual de cumpărare, adică foarte scăzut.

Costul de construcţie este de 350-400 euro/mp

Luând în calcul ajustarea preţurilor terenurilor şi reducerea cu 30% a costului de construcţie incluzând şi finisaje, analiştii Imopedia.ro au întocmit nişte costuri pentru ridicarea unei case. Aşadar, construirea unei case de 100 mp pe un teren de 400 mp ar costa în jur de 350-400 de euro/mp. "Preţul de construcţie al unei case în regie proprie este variabil în funcţie de dimensiuni şi finisaje. Pentru o casă de 100 mp am putea vorbi de costuri de 350-400 euro/mp", a declarat, pentru Curierul Naţional, Tiberiu Andrioaiei, vicepreşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC). În ceea ce priveşte costul de construcţie, de aceeaşi părere este şi preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR), Claudiu Georgescu. Acesta a mai spus că preţurile materialelor de construcţii s-au ajustat cam cu 12-15% la nivel global, dar şi manopera s-a ajustat. "Preţurile caselor încep să se apropie de un nivel corect. Dar atunci când infrastructura locală se va face, atunci vom intra într-o stare de normalitate", a mai spus Claudiu Georgescu.

Exemple de costuri pentru ridicarea unei case: 
  • casă la ieşirea din Nord a Bucureştiului - preţ teren - 40.000 euro + construcţie de 100 mp - 40.000 euro - cost total 80.000 euro.
  • casă la ieşirea din Sud a Bucureştiului - preţ teren - 20.000 euro + construcţie de 100 mp - 40.000 euro - cost total 60.000 euro.
  • casă la ieşirea din Est a Bucureştiului - preţ teren - 24.000 euro + construcţie de 100 mp - 40.000 euro - cost total 64.000 euro.
  • casă la iesirea din Vest a Bucureştiului - preţ teren - 18.000 euro + construcţie de 100 mp - 40.000 euro - cost total de 58.000 euro.
curierul national

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Thanks !